Hamilelikte cilt lekeleri nasıl önlenir diye mi soracaksın yoksa hamilelikte cilt kuruluğu nasıl geçer mi? Yoksa daha başka problemlerin mi var? İlk olarak bununla yüzleşelim; evet hamile kaldıysan ister istemez cildin birtakım değişikliklere uğrayacak ama bir de iyi haber daha var; hamilelikte cilt bakımı rutinini iyi oluşturursan süreci daha az sancıyla atlatabilirsin.
Eğer şanslıysan hamilelikte cildin eski halinden kat be kat iyi görünebilir. Ama eğer bu şansa sahip değilsen cildin kuruyabilir, sarkabilir, çatlayabilir, lekelenebillir ve daha niceleri… O zaman gel hamilelikte cilt lekeleri nasıl önlenir, hamilelikte cilt kuruluğu neden olur, hamilelikte cilt sivilcelenmesi normal midir bunların cevaplarını arayalım.
HAMİLELİKTE CİLT LEKELERİ NASIL ÖNLENİR ?
Hamilelikte östrojen hormonunun normalden fazla salgılanması ile cilt hassasiyet yaşamaya başlar. Bu hassasiyet en fazla güneş ışınlarına karşı gelişir. Geçmiş dönemde güneşe çok maruz kaldıysan, genetik yatkınlığın varsa veya günlük olarak güneşe sürekli çıkmak zorundaysan ve gerekli tedbirleri alamıyorsan hamilelikte cilt lekeleri kaçınılmaz olur.
Peki hamilelikte cilt lekeleri neden oluşur?
Cildimizde melanin denen deriye rengini veren hücreler bulunur. Melaninleri şemsiyemiz olarak düşün. Seni güneşin zararlı ışınlarına karşı korur. Güneşin cildimizle teması ile aktive olur ve cildi koruyabilmek için koyu renkte pigment üretir. Hamilelikte artan hormonlar Melaninleri daha da tetikler ve melaninler daha çok pigment üretmeye başlar. Güneşi az gören yerlerde de durum böyledir. Göbek orta bölgesinde “Linea Nigra” denen siyah çizgi oluşurken; koltuk altları kararır, genital gölge ve meme başları da koyu bir renge bürünmeye başlar.
Güneşe bağlı olarak da cildin en yüksek ve en çok açıkta kalan yerleri koyulaşmaya; yani hamilelikte cilt lekeleri oluşmaya başlar. Genelde elmacık kemikleri, alın, dekolte bölgesi ve el üstleri en çok nasibini alan bölgeler olur. Yüzde oluşan hamilelik lekeleri genelde “Gebelik Maskesi” olarak adlandırılır.
Yine hormonların yükselmesi ile hamilelikte avuç içleri kızarmaya, yüz ve boyun bölgesi pembe-kırmızı arası bir renge bürünmeye ve kılcal damarlar örümcek damar dediğimiz bir şekil almaya başlar.
Peki hamilelikte cilt lekeleri nasıl önlenir konusuna gelecek olursak ;
Öncelikle hamilelikte cilt lekeleri oluşumunun normal bir süreç olduğunu bil. Hemen her hamile kadın bu problemi yaşar. Bu lekelerden bazıları hamilelikten sonra yok olacak bunu da unutma. Peki biz bunun önüne nasıl geçeriz;
- Güneşe maruz kalmamaya özen göster. Eğer mecbursan gölge olan bölgelerde yürümeye özen göster.
- Güneşe karşı fiziksel koruma önlemleri al; bir şapka, bir siperlik veya bir şemsiye işini görecektir.
- Mutlaka ama mutlaka gebeler için özel formüle edilmiş güneş kremlerinden yardım al. Hamileyken hangi güneş kremleri kullanılır diye soracak olursan da kesinlikle mineral güneş kremlerini tercih et. Çinko oksit ve Titanyum Di Oksit filtreleri işini görecektir. Kimyasal filtrelerin güvenli olup olmadığı hakkındaki tartışmalar hala sürüyor.
- Hamilelikte 30 SPF üzeri olan güneş kremlerini tercih et ve gün içinde sık sık tazele.
Hamilelikte lekelere ne iyi gelir?
Hamilelikte lekeleri nasıl geçer ? Hemen kullanman gereken içerikleri sıralıyoruz ve sen de kullandığın ürünlerde bu içeriklerin olmasına özen gösteriyorsun!
- Arbutin
- Vitamin C
- Pirinç Özü
HAMİLELİKTE CİLT KURULUĞU
Hamilelikte cilt kuruluğu da en sık görülen problemlerden birisi. Cilt gebelik esnasında Transepidarmal Su Kaybı dediğimiz problemi yaşar ve içerden su kaybetmeye dolayısıyla nem kaybetmeye başlar. Yüzüm çok kuru, cildim pul pul dökülüyor, cildim pütür pütür oldu ne yapmalıyım diyorsan yani hamilelikte cilt kuruluğu nasıl önlenir sorusunun cevabını merak ediyorsan cevap çok basit;
- Bol su iç.
- Su oranı yüksek sebze ve meyvelerden destek al.
- Cildine uygun bir nemlendirici edin ve sık sık uygula.
- Hyalüronik asit içeren ürünlerden yardım al.
- Sıcak duş almaktan kaçın.
- Sert temizleyicilerden uzak dur.
- Kuru ortamlardan uzak dur; hava nemlendirici makinelere yatırım yap.
HAMİLELİKTE SİVİLCELENME
Yine hamilelikte sivilcelenme hormonlara bağlı olarak aşırı sebum üretiminden kaynaklı olarak oluşur. Aşırı sebum gözenekleri tıkamaya ve sivilce ve siyah noktalara sebebiyet verir. Peki hamilelikte sivilcelenme sorununa karşı ne yapmalıyım dersen;
- Çift aşamalı temizlik çok önemli! Hamilelikte sivilcelenmek istemiyorsan önce yağ bazlı sonra su bazlı nazik temizleyicilerle cildini günde 2 kez temizle. Yağ bazlı temizleyiciyi sadece akşam rutinine dahil et.
- Çok yağlı beslenmemeye dikkat et.
- Su tüketimini arttır.
- Elinle yüzüne dokunmamaya özen göster.
- yastık kılıfların her zaman temiz olsun.
- Telefon ekranını yüzünle temastan kaçın.
- Komedojenik ürünlerden uzak dur.
HAMİLELİKTE ÇATLAK
Hamilelikte çatlak cildin aşırı kilo alımına bağlı olarak gelişir. Çatlaklar ilk oluşmaya başladığında pembemsi bir renkte olur ve hafif kabarıktır. Doğumdan sonra sedefimsi bir renk alır ve cildin alt katmanlarına inmeye başlar. Peki hamilelikte çatlak görünümünün önüne geçmek için ne yapılmalı?
Hamileliğin boyunca cildinin elastikiyetini arttırıcı yağlar ve nemlendiriciler kullanman hayati önem taşır. Mutlaka her gün çatlak önleyici ürünlerle veya kakao yağı, hindistan cevizi yağı, kayısı çekirdeği yağı gibi soğuk sıkım yağlarla cildine masaj yap.
HAMİLELİKTE CİLT BAKIMI
Öncelikle bu noktaya kadar yazdıklarımız hamilelikte görülen cilt problemleriydi. Bize çok sık sorulan sorulardan biri “Gebelikte cilt bakımı yapılır mı ?” ya da “Hamilelikte cilt bakımı sakıncalı mı ?” tarzı sorulardır. Öncelikle cilt bakımı her ne şartla olursa olsun yapılmalıdır. Tabi ki hamilelikte cilt bakımı adımlarında dikkat etmemiz gereken noktalar var. Haydi sıralayalım;
- Nazik temizleyicilerden yararlan. Sert içerikli alkol, paraben, sürfaktan içeren temizleyicilerden uzak dur.
- Parfümsüz ürünler kullanmaya özen göster.
- Mutlaka nemlendirici edin.
- Yüksek dozlu kimyasal peelinglerden uzak dur.
- Profesyonel cilt temizliği yaptırabilirsin. Buhar uygulatma. Basit bir cilt temizliği işini görecektir.
- Retinol, retinoid, retinoik asit gibi A vitamini türevlerini ve cilt beyazlatıcı ürünleri kullanmayı bırak.
Bizim hamilelikte lekelenme , hamilelikte cilt kuruluğu , hamilelikte sivilcelenme , hamilelikte çatlak ve hamilelikte cilt bakımı adına söyleyeceklerimiz bu kadar. Gerisi senin sabrına ve özenine kalıyor. Güç seninle olsun! 🙂